skip to Main Content

Kategorija A

Ta kategorija zajema motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje in trikolesa. Po prejetem vozniškem izpitu za kategorijo A vam bo dovoljeno voziti tudi vozila kategorij AM, A1, A2 in G.

Na novo je določena starost 24 let (prej 21 let) za pridobitev vozniškega dovoljenja A (direktni pristop). Vozniško dovoljenje te kategorije se izda osebi, ki dopolni starosti 24 let ter opravi praktični del vozniškega izpita.
Vozniško dovoljenje kategorije A (postopni pristop) se izda tudi osebi, ki dopolni starost 20 let in ima več kot dve leti veljavno vozniško dovoljenje kategorije A2 in je opravila praktični del vozniškega izpita z motornim kolesom kategorije A (brez omejitev).

Kategorija A1 zajema motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč motorja ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 0,1 kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 Kw.

Kategorija A2 zajema motorna kolesa, katerih moč motorja ne presega 35 kW in pri katerih razmerje med močjo motorja in maso vozila ne presega 0,2 kW/kg in ne izvira iz vozila z dvakrat večjo močjo. Vozniško dovoljenje kategorije A2 lahko pridobi oseba, ki je stara najmanj 18 let, je opravila vozniški izpit z motornim kolesom, ki spada v to kategorijo, ter izpolnjuje še ostale predpisane pogoje.

Premalo informacij? Imate vprašanje? Ne odlašajte. Pišite nam še danes!

Back To Top